The Hair Clinic – Jomfrugata 1, Trondheim
4004 3005

PRP-behandling

Bruk kroppens egne celler for å stimulere til økt hårvekst.

PRP eller plateberiket plasma på norsk, er blodplasma som har tre til fem ganger høyere konsentrasjon av blodplater enn vanlig blod. Det lages ved å ta en blodprøve fra armen din og deretter sentrifugere det i to omganger. Blodplasma kan på denne måten skilles fra de røde blodcellene. Deretter kan det injiseres i hodebunnen for å stimulere hårsekkene slik at du får tettere hårvekst. 

Nyere vitenskapelige studier har visst at PRP behandling mot håravfall er sikker og effektiv. I en studie fikk pasientene i snitt 22% ekstra hårstrå pr. cm2 etter 4 PRP-behandlinger. Studien viste også at hårtykkelsen på produserende hårsekker økte med 70%. 

Hvordan hjelper PRP mot håravfall?

Grunnen til hårtap kan stort sett forklares med at blodforsyningen til hårsekkene blir dårligere. Etter hvert som blodsirkulasjon blir mindre vil hårsekkene produsere tynnere og tynnere hårstrå, helt til produksjonen stopper helt opp.  

Blodplater og vekstfaktorer spiller en viktig rolle i kroppens system for å få sår til å gro, blant annet ved å øke blodsirkulasjonen. Ved å sprøyte inn PRP i området med tynt hår økes blodforsyningen, som gjør at hårsekkene kan begynne å produsere tykkere hår igjen. Noen hårsekker som ikke produserer hår kan starte å produsere hår igjen. 

De beste resultatene med PRP oppnås vanligvis ved diffust hårtap,  hvor håret har begynt å bli tynnere, men  ikke er helt borte ennå. Om håret er fullstendig borte over lengre tid kan det være umulig å få forbedring med PRP.

Legene ved The Hair Clinic kan vurdere om du er en god kandidat for PRP eller ikke.

 


Ofte stilte spørsmål

Dette er noen av de vanligste spørsmålene som vi ofte får:

Blodplatene er en viktig del av blodet. De reparerer eventuell skade og tetter igjen om det blir noen hull i blodkarene. Ved PRP-behandling tar man litt av blodet dit som ved en blodprøve på fastlegekontor og konsentrerer antallet blodplater ved å spinne blodet rund veldig fort. Slik får man Plate Rikt Plasma (PRP). PRP inneholder tre til fem ganger så mye blodplater som vanlig blod. I tillegg til blodplatene inneholder PRP masse med biologisk aktive stoffer som gir vekst av sår og hår.

PRP brukes for å bremse og reversere prosessen som opptrer ved håravfall der hårstråene blir mindre og tynnere.

PRP framstilles av ditt eget blod. Det fungerer ved å bruke kroppens egen evne til å reparere seg selv. PRP er en bra alternativ når man vil stimulere hårveksten på en naturlig måte. PRP som behandling kan brukes alene, eller i kombinasjon med hårtransplantasjon eller medikamenter.

Vi bruker tynne sprøytespisser før å sette PRP i hodebunnen. Så du vil kjenne små stikk, men ikke noe særlig verre enn det.

Det tar som regel tre til seks måneder før man begynner å se forskjell. Det kan ta fra 9 måneder til ett år før man ser den fulle effekten.

PRP fungerer best der det fremdeles finnes små hår. Er det helt bart, så er det for sent for PRP å kunne reversere håravfallsprosessen.

Det er varierende hvor bra PRP fungerer på den enkelte. Det vil alltid være et spektrum. Noen har en veldig bra effekt allerede etter en kort periode, mens hos noen tar det lengre tid. Hos noen virker det ikke til å ha en særlig målbar effekt. Det er derfor vi følger opp alle som får PRP over tid, bl.a. ved å ta bilder for å vurdere resultatet.

Hodebunnen kan noen ganger føles litt sår etterpå, men ikke hos alle. De fleste er ikke påvirket i noen særlig grad i det hele tatt.

Vi anbefaler 3-5 behandlinger tett på hverandre i startfasen. Cirka 4-6 uker mellom hver behandling. Hvis det er bra effekt, kan man vedlikeholde med 2 behandlinger hvert år.