The Hair Clinic – Jomfrugata 1, Trondheim
4004 3005

FUE hårtransplantasjon

FUE (Follicular Unit Extraction) er den nyeste metoden for behandling av hårtap som er effektiv og meget skånsom.

FUE-metoden forklart

Prinsippet bak hårtransplantasjon er i utgangspunktet nokså enkelt. Man tar hår fra de områdene på hodet som aldri blir rammet av hårtap og transplanterer det til de områdene som trenger det.

Det finnes forskjellige metoder å gjøre dette på: 

Den tradisjonelle metoden (FUT – Follicular Unit Transfer) er å skjære en stripe hud med hår fra bakhodet av varierende lengde, men ofte cirka 8 -12 cm langt og 1.5 cm bred. Dette gir mye hår å fordele, men har som ulempe at huden tilheler med et tilsvarende langt arr som ofte kan oppleves som kosmetisk skjemmende.

FUE (Follicular Unit Extraction) er den nyere metoden som har blitt utviklet de siste 10 - 15 årene, og det er den som vi tilbyr. Metoden har vist svært gode resultater. 

Utviklingen av spesialisert utstyr og kunnskap har gjort det mulig å transplantere hårene en etter en. Dette gir mye mer kontroll underveis. I tillegg gir det et reproduserbart og naturlig resultat, og så å si uten arrdannelse.

Hårene gror ikke hver for seg men befinner seg sammen med 1-5 hår i små grupper som vi kaller for hårsekkgrupper. Hårsekkgruppene blir løsnet en etter en fra den permanente hårsonene som befinner seg på bakhodet og på sidene av hodet (donorområdene). De hårsekkgruppene blir deretter transplantert til der de trengs ved hjelp av spesielle instrumenter (implantatpenner).  Bruk av spesiale implantatpenner gjør det mulig å ha full kontroll på hvordan hårsekkene blir satt tilbake. Dette er helt avgjørende for et naturlig utseende. Hårsekkene må settes  tilbake i riktig vinkel og retning. En etter en, og helt presis.

Tilheling i donorområdet – små prikker, ingen stygge arr

Metoden utføres altså helt uten bruk av kirurgisk skalpell. Hårsekkgruppene blir tatt ut en og en fra hudens ytterste lag ved hjelp av en spesiell instrument. Teknikken stiller høye krav til kirurgens ferdigheter og erfaring, men gir de beste resultatene. Det er omtrent ingen smerter etter prosedyren, og de små hullene i hudens ytterste lag tilheler raskt og vanligvis uten å etterlate arr.

Langt hår FUE

Som regel klippes hårene kort på operasjonsdagen, i hvert fall i donorområdene. Dette gir optimal tilgang til donorhårene og gjør det enklest å integrere det nye håret innimellom gjenværende håret med riktig vinkel og uten å skade blodforsyningen. På denne måten vil også antallet folliklene som kan høstes og transplanteres være størst mulig.

Etter cirka to uker vil hodet da bli dekket av kort hår, og håret vil begynne å ha et nokså naturlig utseende.

Det er også mulig å operere uten å klippe hårene kort på operasjons dagen i visse tilfeller. Legen kan vurdere mulighetene i ditt tilfelle ved en konsultasjon. 


Ofte stilte spørsmål

Dette er noen av de vanligste spørsmålene som vi ofte får:

Før å ha en vellykket hårtransplantasjon er det først og fremst viktig å ha et godt donorområde der vi kan høste hårsekkene fra. Det som vi vurderer er om donorområdet er egnet og om området som må dekkes ikke er for stort. Det er også viktig at håravfallet har stabilisert seg, og at vi har et reelt inntrykk av hvor omfattende håravfallet kommer til å bli i framtiden. Dette er grunnen til at det ikke anbefales å operere når man er for ung. I tillegg anbefaler vi å bremse videre håravfall hos menn ved å bruke visse medikamenter som du kan få på resept.

Hodebunnen blir bedøvd med lokalbedøvelse. I tillegg får du smertestillende medisiner. De fleste sover til og med mesteparten av tiden under inngrepet.

Det er avhengig av størrelsen på operasjonen. Du vil få en fastpris på forhånd. Se forøvrig vår prisliste her.
Vi kan også tilby finansieringsmuligheter for de som ønsker det.

De første tre dagene bør du ta fri fra jobb for å følge vår anbefalte prosedyre.
Siden hårtransplantasjon regnes som et kosmetisk inngrep, har man ikke rett på sykemelding.